Polis Özel Harekat Tanıtım Filmi Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek
Turk Özel Harekat Timi için hazırlanan kısa kesit…
Terör örgütlerinin meskun mahal veya kırsal alanlardaki silahlı eylemlerini engellemek, gerçekleştirilen eylemlerin faillerini etkisiz hale getirmek veya yakalamak, uçak, araç, gemi, metro, tren, bina gibi kapalı alanlarda rehin alınan kişi veya kişileri kurtarmak, yüksek tehdit altında bulunan devlet büyüklerinin güvenliğini sağlamak, sivil havacılığa açık havaalanlarında operasyon gerektiren olaylara müdahale etmek özel maharet gerektirdiğinden modern silah, mühimmat, araç ve gereçlerle donatılmış çağımızın çeşitli taktik ve tekniklerini kullanabilecek özel eğitim görmüş birime ihtiyaç duyulmuş ve 1982 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.
Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Hareket Şube Müdürlüğü" olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir.
Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 1993 yılında "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" Özel Harekat Dairesi Başkanlığı'na dönüştürülerek hizmete başlamıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Eğitim Merkezi, İnsan Kaynakları, Strateji Geliştirme ve Destek, Hizmeti Geliştirme, İç Hizmetler, Koruma, 1 Taktik, 2 Taktik, 3 Taktik, 4 Taktik, 5 Taktik Şube Müdürlükleri şeklinde (11) Şube Müdürlüğü ve (32) I. Bölge (24) II. Bölgede olmak üzere (56) ilde Özel Harekat Şube Müdürlüğü şeklinde teşkilatlanmıştır.
Özel Harekat Daire Başkanlığı merkezde Emniyet Genel Müdürüne, İl Özel Harekat Şube Müdürlükleri İl Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak görev yapar.
Özel Harekat birimine alınacak personel seçiminde; teşkilatımız gönüllü amir ve memurları arasından polislik mesleğine girişte aranan şartlara haiz, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın fiziki güce sahip, soğukkanlı, disiplinli, atıcılıkta üstün başarı ve eğitimde başarılı olabileceği anlaşılan, azimli ve dayanıklı olanların seçimi yapılarak en az (5) ay süreli olmak üzere özel harekat eğitimine tabi tutulurlar.
Özel harekat eğitimine tabi tutulan personele özel harekat birimlerinde kullanılan her türlü silahlarla atış eğitimleri, keskin nişancılık, silah kullanma teknikleri, arazi ve dağcılık, kapalı alanlarda (bina, uçak, tren, otobüs) rehine kurtarma, spor ve yakın savunma, Atatürk İlke ve İnkılapları, insan hakları konularında eğitim verilir. Özel harekat temel eğitimini başarı ile bitirenler Özel Harekat Şube Müdürlüklerine atanırlar.
Kuruluştan günümüze kadar 42 dönem halinde temel özel harekat kursu açılmış ve bu kurslarda teşkilatımıza mensup amir ve memur 13.441 personele Özel harekat kursu verilmiştir.
Dairemiz tarafından Özel harekat birimlerinde görevli personele 86 dönem halinde 2728 personele Zırhlı Araçlar Kursu, 44 dönem halinde 1134 personele Hafif Zırhlı Araçlar Kursu verilmiştir.
Teşkilatımızın diğer birimlerine 23 dönem halinde 446 personele Acil Müdahale Kursu ve 79 dönem halinde 2505 personele Hafif Zırhlı Araçlar Sürücü ve Kuleci Kursu, Zırhlı Araçlar Sürücü Kursu ve Silah Sistemleri Kullanıcısı Kursu verilmiştir.
Bugüne kadar Filistin, Irak, K.K.T.C, Kosova, Makedonya, Özbekistan, Sudan, Ürdün, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Bosna Hersek, Cezayir, Polonya, Pakistan (Pencap), Suriye, Türkmenistan, Suudi Arabistan, Çin Halk Cumhuriyeti İç Güvenlik Birimlerinden katılan (1356) personele temel özel harekat kursu, acil müdahale kursu, keskin nişancılık kursu, ileri seviye atış kursu, yakın alan çatışması uçak operasyon kursu, rehine kurtarma operasyonu kursu, bina operasyonları ve rehine müzakere kursu, önemli kişileri koruma kursu, meskun mahal operasyonları kursu, temel ve ileri seviye operasyonel atış teknikleri kursu, ateşli silahlar eğiticilerinin eğitimi kursu, arazi operasyonları kursu, ileri düzeyde silah kullanma ve atış teknikleri kursu ve uzman öğretmenlik kursu verilerek uçak, bina, araç gibi kapalı alanlarda rehin alma olaylarına ve yasa dışı unsurlara müdahale konularında yapılan operasyonlarda başarı oranının artması, dost ve kardeş ülke konumunda olan ülke polislerinin de modern uygulama biçimlerini kendi ülkelerinde uygulama imkanlarının yaratılması amaçlanmıştır.
Hizmetlerin olumlu yönde başarı ile yürütülmesi, verimliliğin artması amacıyla değişen ve gelişen taktik ve teknikler ile gelişme gösteren silah, mühimmat, araç-gereç, teknik malzeme yenilikleri takip edilmekte ve mali kaynakların imkanları ölçüsünde temin edilmektedir.
Hedeflerimiz; İcrası yüksek risk taşıyan görevleri yerine getirebilecek profesyonellerde bulunması gereken nitelikleri tespit ederek buna uygun personeli seçmek, söz konusu görevlerin ifasını mümkün kılacak olan bilgi, beceri ve davranışları personele en üst düzeyde kazandıracak eğitim plan ve programlarını hazırlamak ve uygulamak, uygulanan eğitim programlarında en fazla yeterlilik düzeyini sağlamak, kullanılacak özel silah, teçhizat ve taktikler konusunda değişen ve gelişen şartları sürekli olarak göz önünde bulundurarak bunlara uyum göstermek, zor görev şartlarının gerektirdiği uzmanlaşma ve branşlaşmaya önem vermek, yüksek riskli operasyonların yanı sıra önleme, koruma, kurtarma ve verilebilecek diğer görevleri üstün bir görev anlayışıyla yerine getirmek, operasyonel kadroların yanı sıra eğitimci kadroları da yetiştirerek eğitimlerin kalitesini artırmayı hedeflemek, alanıyla ilgili konularda ulusal ve uluslararası düzeyde işbirliği yapmak ve eğitimler verebilen bir kurum olmaktır.